Hoe moet je tijdens huwelijk opgebouwd pensioen verdelen?

Hoe moet je tijdens huwelijk opgebouwd pensioen verdelen?Een scheiding is nooit leuk om mee te maken. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je samen hebt besloten uit elkaar te gaan, maar wat de reden ook is, het proces van scheiden kan heel vervelend zijn. Zeker als je alles zo snel mogelijk wil regelen, wat in de meeste gevallen zo is. Betreft je pensioen zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken, als je bijvoorbeeld het tijdens je huwelijk opgebouwd pensioen wilt verdelen dan kan dat best lastig zijn om goed op papier te krijgen. Het beste schakel je hiervoor dan ook de hulp in van een professionele partij die daar veel verstand van heeft, zoals via de website van Pensioen Zaken (www.pensioenzaken.nl). Daar vind je ten eerste heel veel informatie over tijdens huwelijk opgebouwd pensioen verdelen, en ten tweede de contactgegevens van het advocaten- en mediatorbureau dat achter deze website zit. Dat is namelijk Meesters & Meer advocaten en mediators. Ale je door de website pensioen-zaken besluit professionele hulp te willen bij het regelen van je scheiding en alle zaken die daarbij horen zoals tijdens huwelijk opgebouwd pensioen verdelen, dan ben je bij Meesters & meer aan het goede adres. Ze zitten gevestigd in Utrecht (wat redelijk centraal is,) maar ze werken in heel Nederland dus het maakt niks uit waar je vandaan komt. 

Op een goede manier scheiden

Natuurlijk klinkt dit vele mensen heel vreemd in de oren: op een goede manier scheiden. Maar hoe raar het ook lijkt, het is absoluut mogelijk om te scheiden op een manier waar jij en je ex-partner zich prettig bij voelen. Dat je uit elkaar hebt staat al vast, maar waarom zou je daar ruzie over maken? En waarom zou je de ander het licht in de ogen niet gunnen? Bij Meesters & Meer begrijpen ze heel goed dat die moeilijk is, maar ze weten ook dat het belangrijk is tolerant naar elkaar te zijn, ook betreft tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen. Er zijn nu eenmaal een aantal regels en wetten waar je je aan dient te houden, hoe vervelend dit ook kan zijn. Enkele van deze regels zijn bijvoorbeeld:

  • Bij echtscheidingen na 30-04-1995 hebben u en uw partner – over en weer – recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.
  • U dient pensioenfondsen hier binnen twee jaar na de echtscheiding van op de hoogte te brengen.
  • U kunt hier desgewenst afwijkende afspraken over maken.
  • Als u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld zijn deze leidend.

Waarom tijdens huwelijk opgebouwd pensioen verdelen?

Het is dus niet zomaar een kwestie van hoe je het zelf wilt verdelen, maar wat de officiële wetgeving ervan zegt. Je bent in de meeste gevallen verplicht om tijdens het huwelijk gebouwd pensioen te verdelen. De enige reden dat die niet hoeft kan zijn dat je getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden. Als je al tijdens het trouwen hebt laten vastleggen dat je alles wat je aan pensioen opbouwt tijdens dat huwelijk niet wilt verdelen bij een eventuele scheiding ben je natuurlijk niet verplicht het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen te verdelen. Hiertoe kun je alsnog besluiten, maar de meeste mensen doen dit – heel begrijpelijk – niet.  

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn