Sedumdak

Heb jij wel eens gehoord van de mogelijkheid van het aanleggen van een sedumdak? Voor veel mensen zal dit een onbekende term zijn, maar als we zeggen dat het hier gaat om groene daken, dan heb je er waarschijnlijk wel een beeld bij. Sedum plantjes zijn een soort vetplantjes. Nu is een bekend kenmerk van dit type planten natuurlijk dat ze niet veel water en verzorging nodig hebben om te overleven. Dat maakt ze natuurlijk heel geschikt om geplaatst te worden op een dak, waar je niet echt de mogelijkheid hebt om veel verzorging te geven. Maar het voordeel van een sedumdak is ook dat deze plantjes ook goed tegen warmte kunnen en tegelijkertijd ook goed in staat zijn om grote hoeveelheden water te verwerken. Met andere woorden, het is echt een alleskunner, een plant die tegen een stootje kan en niet zomaar dood zal gaan! Daar komt als voordeel nog bij dat hun wortels niet heel diep hoeven te wortelen om te overleven en ook dat maakt ze als dakbedekker echt zeer geschikt! Tel daar de lange levensduur bij op en het feit dat ze niet vatbaar zijn voor ziektes en het is heel logisch dat voor een groen dak vaak een sedumdak wordt gekozen!

Waarom sedumdak?

Er zitten dus veel voordelen aan het gebruik van dit plantje:

  • ze zijn niet vatbaar voor ziektes en hebben een lange levensduur
  • ze hebben geen verzorging nodig
  • ze kunnen zowel tegen droogte als hevige regenval, tegen hitte als kou
  • ze wortelen niet diep

Dat ze als dakbedekking heel geschikt zijn, dat is dus duidelijk. Maar waarom zou je nu voor een sedumdak kiezen? Daar zijn verschillende redenen voor aan te dragen. Een eerste reden is het feit dat het jouw dakconstructie beschermt tegen weersinvloeden. De plantjes vangen immers de regen, de felle zon, de sneeuw en de wind op, om maar wat voorbeelden te noemen. Een sedumdak kan er daardoor voor zorgen dat de levensduur van jouw dakconstructie langer wordt! Een andere reden om dit aan te leggen, is dat het bijdraagt aan een groenere omgeving. Nu de bebouwde omgeving steeds groter wordt en steeds minder mensen groen in hun tuin hebben, neemt de hoeveelheid planten steeds meer af. Op deze manier kun je een beetje extra groen toevoegen aan jouw omgeving, wat door insecten, spinnen, vogels, vlinders en allerlei andere beestjes zeker gewaardeerd zal worden! Daar komt nog bij dat een sedumdak dienst als buffer voor regenwater, waardoor het rioolsysteem veel gelijkmatiger belast zal worden. En ook is het nog eens zo dat het verkoelt in de zomer en ook dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Zelf aanleggen

Reden genoeg dus om voor een sedumdak te kiezen! Maar hoe ga je hier nu mee aan de slag? De handige doe-het-zelver kan dit uitstekend zelf doen met behulp van de kant en klare pakketten van Simpel Sedum. Zij leveren complete cassettes, die je zelf zo op je dakconstructie kunt bevestigen. Met het handige stappenplan dat zij erbij leveren is dit echt een fluitje van een cent! Maar natuurlijk kun je de aanleg van het sedumdak ook aan hen uitbesteden, dan heb je er zelf geen omkijken naar! Het dak heeft ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig, wat inhoudt dat je even onkruid moet verwijderen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen dit uit te besteden aan de mensen van Simpel Sedum. Alle mogelijkheden die zij op dit gebied te bieden hebben, kun je vinden op simpelsedum. Wil jij de wereld ook ietsje groener maken, dan is een sedumdak dus een heel goede manier om dit te doen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn