Houten horloges: een korte geschiedenis

Lumbr - Houten horlogesHoewel houten horloges tegenwoordig niet alleen bestaan, maar zelfs een zeer populair en gewild fashion item zijn, bestaan ze nog niet zo heel lang. Helemaal in den beginne, toen men voor het eerst bedacht dat het handig zou zijn om een klein klokje overal met je mee te kunnen nemen, kon hout nog niet efficiënt en effectief worden bewerkt om superkleine, functionerende onderdeeltjes te creëren. In plaats daarvan werden mechanische apparaten gemaakt uit staal, dat eenvoudig kon worden gesmolten en in een van te voren uitgeslepen mal kon worden gegoten. Kort gezegd: lange tijd was metaalbewerking een stuk flexibeler en toepasbaarder, vooral voor kleine onderdeeltjes, dan houtbewerking. De eerste horloges ontstonden ongeveer vijfhonderd jaar geleden, toen een Duitse uitvinder in de vijftiende eeuw een manier vond om klokken in het klein te maken. Deze bevestigde hij aan een halsketting, waardoor het eerste draagbare klokje, het Taschenuhr, ofwel zakhorloge was ontstaan. Met veranderende mode, veranderde echter ook de manier waarop het horloge werd gedragen. Toen het vest werd geïntroduceerd in de herenmode, evolueerde het horloge mee en werd het een heus zakhorloge, in plaats van een kettinghorloge. Voor dames bleef het draagbare uurwerkje nog langere tijd aan een ketting gebonden, tot ongeveer aan het begin van de negentiende eeuw het polshorloge werd geïntroduceerd. Dit werd in eerste instantie vooral door vrouwen gedragen, maar al gauw werd het de meest gebruikte manier van horloges dragen. In zijn polsvariant, echter, heeft het horloge ook nog aardig wat gedaanteverwisseling doorgemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het leren bandje, het plastic bandje, het metalen schakelbandje (zoals dat van een Swatch) en de interessante variaties op de wijzerplaat: lichtgevende wijzers, romeinse cijfers, Arabische cijfers, ingebouwde kompasje, drukmeters, kalenders en natuurlijk het digitale beeldscherm. En nu, na al die verschillende incarnaties, is er nog een nieuwe verschijningsvorm in de gedaante van houten horloges.

Houten horloges zijn hip!

Het is iedereen welbekend dat de introductie van mobiele telefoons een hoop heeft veranderd in ons leven. Niet alleen zijn we nu overal onophoudelijk bereikbaar, maar tevens hebben we eigenlijk geen sterke behoefte meer aan een horloge. Wie immers beschikt over een mobiele telefoon – smart of niet – beschikt eigenlijk ook meteen over een zakklokje. Een horloge lijkt voor velen wat dubbelop. Deze achterhaaldheid van het horloge, deze bevrijding van directe en uitzonderlijke functionaliteit heeft van het horloge nog meer een fashion item gemaakt dan het eigenlijk al was. Horloges zijn tegenwoordig fashion statements, en dat geldt al helemaal voor houten horloges. Houten horloges zijn immers vrij uniek. Weinig mensen hebben er een, het is een moderne en hippe trend en ze worden niet industrieel, maar met de hand vervaardigd! Houten horloges zijn tijdloos klassiek en toch modern hip. Houten horloges gaan perfect samen met jouw persoonlijke garderobe, omdat ze bij werkelijk alles passen: hout is op het gebied van mode net zo neutraal als zwart of wit. Sommige materialen kun je je niet voorstellen bij oudere of juist bij jongere mensen, maar houten horloges passen bij en voor iedereen: man of vrouw, jong of oud, dik of dun, lang of kort, houten horloges zijn geschikt voor iedereen! Daarnaast worden houten horloges vaak duurzaam geproduceerd, met aandacht voor het milieu, het behoud van bossen en eerlijk loon voor alle arbeiders en ondernemers in de keten van boom tot prachtig houten horloge. Bovendien worden houten horloges van nature in verschillende kleuren geleverd: van ebbenhouten tot berkenhout en van bamboe tot eik, elke houtsoort heeft zijn eigen kleur, eigen patroon en textuur. Houten horloges staan dus voor variatie, kwaliteit, originaliteit en tijdloze mode. Wie modebewust is, graag geld uitgeeft aan gadgets en accessoires en nog geen houten horloge in zijn bezit heeft: ga je schamen! En ga vervolgens onmiddellijks een van de prachtige houten horloges kopen die webwinkels als Lumbr te bieden hebben.

Lumbr: voor al uw houten gadgets

Precies: voor houten horloges ga je naar Lumbr.nl, kies je het horloge dat je het best bevalt en bestel je het bij dit originele en vakkundige bedrijf. Lumbr wordt gerund door twee heuse Achterhoekers die ervan overtuigd zijn dat ze niet onder doen voor Scandinavisch minimalistisch houtdesign en dat keer op keer bewijzen met hun bijzondere, handgemaakte, houten producten. Op Lumbr.nl vind je naast houten horloges (in teak, ebben en walnoot) ook houten zonnebrillen (in walnoot, eiken en bamboe), speakers (in zebra en walnoot) en beurzen (in zebra, walnoot en esdoorn). Voor informatie over de producten, materialen en werkwijze kun je terecht op Lumbr.nl, waar je contact op kunt nemen met het team achter Lumbr. Dit kan via chat, via mail of via de telefoon: wat je zelf het prettigst vindt! Wil je je houten horloges nog persoonlijker en origineler maken dan ze al zijn? Dan kan dat ook bij Lumbr! Met een heuse lasercutter kunnen ze een naam, een logo of een boodschap op je horloge, speaker, zonnebril of beurs zetten, zodat je altijd precies weet welke van jou is, van wie je ‘m gekregen of bij welke gelegenheid ook alweer. Bovendien is Lumbr deelnemer aan het Nationaal Bossenfonds. Dat betekent dat ze hun houtverbruik compenseren door middel van de aanplant van nieuwe bomen. De producten van Lumbr zijn dus niet alleen origineel en uniek vakwerk, maar ook duurzaam en verantwoord. Dus weg met de toekomst en sciencefiction waarin alles van metaal is! Zoals het er nu naar uitziet gaan we een heel andere richting op – die van organische materialen – en Lumbr is de vaandeldrager!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn