Waarom en hoe beleggingskosten vergelijken? Je leest het in dit artikel.

Beleggingskosten vergelijken, iets wat veel beginners vaak over het hoofd zien. Ze willen graag meteen beginnen met beleggen en mooie rendementen halen. Toch kun je, door te besparen op kosten, een soort van gegarandeerd rendement halen. Maar hoe zit dat precies en hoe kun je beleggingskosten vergelijken? Dit en meer, lees je in dit artikel.

 

Waarom beleggingskosten vergelijken en hoe pak je dit aan?

Stel; je betaalt bij een broker €1 commissie voor een aandeel en bij de andere broker €2 commissie. Dan kun je die besparing zien als een gegarandeerd rendement. Het rendement is onafhankelijk van wat de markt gaat doen en je “krijgt” direct dat rendement. Waarom zou je hier dan niet eerst op focussen als beginner, voordat je je gaat focussen op welke aandelen je gaat kopen? Er zijn diverse beleggingskosten, zoals:

 

  • Spreads
  • Aansluitkosten
  • Beheerkosten
  • Aan- en verkoopkosten

 

Veel kosten dus om rekening mee te houden. Dit zijn echter nog lang niet alle kosten. Spreads zijn de kosten die worden verrekend tussen de bied en laat koers. Het verschil tussen de bied en laat koers is de spread en die betaal jij als belegger. Je kunt op kosten besparen door via een broker te handelen die lage spreads hanteert.

 

Aansluitkosten voor beurzen zijn kosten die vaak over het hoofd worden gezien. Koop je een aandeel op een Zwitserse beurs? Dan zul je daarvoor moeten betalen. Kijk dus of het wel handig is om dat aandeel via die beurs te kopen. Misschien is het handiger om een ETF te kopen waarin dat aandeel verwerkt zit, zo kun je kosten besparen.

 

Beleg jij in fondsen en ETF’s? Dan betaal je hoogstwaarschijnlijk beheerkosten. Deze kosten worden betaald aan de fondsaanbieder. Deze aanbieder moet er immers voor zorgen dat de ETF de index op de juiste manier blijft volgen. De kosten tussen ETF’s verschillen enorm veel. Doe hier dus echt onderzoek naar, want op de lange termijn kun je hier flink op besparen. Dit geldt ook voor aan-en verkoopkosten. Sommige fondsen hanteren deze kosten, maar dit is ook bij brokers het geval.

 

Wil jij weten hoe je beleggingskosten kunt vergelijken? Houd dan in ieder geval rekening met de bovengenoemde punten. Er zijn ook websites die beleggingskosten vergelijken. Wil je deze sites gebruiken? Kijk dan of ze écht onafhankelijk zijn, anders krijg je niet het gewenste objectieve resultaat.

 

Klaar om kosten te vergelijken?

Beleggingskosten vergelijken is een essentieel onderdeel voor elke belegger en kan je rendementen op de lange termijn flink verhogen. Wil jij meer weten over beleggingskosten vergelijken, zodat je hier snel mee aan de gang kunt? Ga dan naar https://bankr.nl/beleggen/kosten-beleggen/. Op deze website vind je meer informatie over dit onderwerp en kom jij te weten hoe jij op een objectieve manier beleggingskosten kunt gaan vergelijken. Vervolgens kun je dan snel de juiste brokers en de juiste producten vinden en kun je snel gaan beleggen. Onderneem dus vandaag nog actie, lees de blog via de bovenstaande link en bespaar kosten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn