Ontdek de gezondheid van je gewicht door je BMI te berekenen

Het aantal kilo’s dat je op de weegschaal ziet verschijnen, zegt lang niet altijd iets over je gezondheid. Alleen als het extreme waarden zijn kun je zonder context meteen iets zeggen over je gezondheid. Als je bijvoorbeeld zwaarder dan 150 kilo bent, dan maakt het niet veel uit hoe lang je bent, want je bent sowieso te zwaar. Weeg je als volwassen man 40 kilo, dan kun je wel nagaan dat je veel te licht bent. Maar vaak zie je dat men een redelijk gemiddeld gewicht heeft en dan is de lengte wel degelijk van belang. Dus om inzicht te krijgen in de gezondheid van je lichaam en je gewicht kun je het beste gewoon even je BMI berekenen via berekenen.nl. BMI staat voor Body Mass Index. Deze index wordt berekend aan de hand van je lengte en je gewicht. In hoeverre een x aantal kilo’s gezond is, hangt immers samen met hoe lang iemand is. Hoe langer je lijf, des te meer mens er is. Je kunt het aantal kilo’s als het ware meer uitsmeren als je langer bent. Als je kleiner bent, dan moeten al die kilo’s worden samengeperst in 1 klein lichaam. Daarom kan 70 kilo zowel duiden op overgewicht als ondergewicht. Een man van 2 meter en 70 kilo is een magere spriet. Een jonge meid van 155 centimeter en 70 kilo dient de sportschool te bezoeken om haar overgewicht aan te pakken. Zoals je uit dit voorbeeld kunt opmaken, is het gewicht zelf geen betrouwbare indicator voor overgewicht, ondergewicht of je gezondheid. Dat betekent echter niet dat je door je BMI te berekenen heldere conclusies kunt trekken over jouw gezondheid. Door je BMI te berekenen kun je vooral iets zeggen over de verhouding tussen lengte en gewicht. Maar deze verhouding kun je niet gebruiken om iets te zeggen over je gezondheid of levensstijl. Iemand met een hele snelle spijsvertering kan vaak eten wat hij of zij wil zonder een gram aan te komen. Een dergelijk persoon zou dus elke dag fast food kunnen eten en op basis van een BMI toch gezond worden verklaard. Maar het feit dat zijn of haar gewicht binnen de juiste BMI parameters valt, wil niet zeggen dat hij of zij gezond eet of gezond leeft. Tevens kan iemand bijvoorbeeld hele grote borsten hebben die een BMI richting de rode cijfers duwt. Dat betekent natuurlijk niet dat iemand per se last heeft van overgewicht. Het betekent eerder dat iemand ‘last’ heeft van grote borsten. Ook een bodybuilder wordt vaak door een BMI bestempeld als iemand met overgewicht. Dat komt omdat spieren zwaar zijn en dat is ook iets waar geen rekening mee wordt gehouden als je je BMI gaat berekenen. 

Surf naar berekenen.nl om je BMI te berekenen

Mocht je je BMI willen berekenen, dan kun je dat dus regelen via de site van berekenen.nl. Je kunt je BMI berekenen door de volgende variabelen in te vullen: 

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Lengte 
  • Gewicht

Vervolgens kun je de uitkomst controleren aan de hand van een BMI schema. 

De betrouwbaarheid van de resultaten

Als je je BMI gaat berekenen, dan is het belangrijk dat je altijd goed kijkt naar de bredere context. BMI zegt iets over de verhouding tussen lichaam en gewicht, maar jij weet wat je eet, hoe snel je eten verteert, hoe groot/klein je borsten zijn, hoe gespierd je bent, et cetera.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn